Extinderea francofoniei nu va determina pierderea identitaţii ei lingvistice şi culturale, ne-a declarat Hugo Sada, purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Există o diferenţă fundamentală între < ţările membre > şi < ţările obsevatoare >, primele având rolul de < câini de gardă >, în sensul că veghează ca franceza să fie tot mai utilizată în organizaţiile internaţionale.
În cursul lucrărilor de ieri de la Palatul Parlamentului a fost dezbătut statutul noilor ţări care au cerut adeziunea ca observator la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Serbia şi Ucraina au primit un aviz favorabil, neluându-se încă o decizie în privinţa Mozambicului.
Cristian Preda, secretar de stat şi reprezentant personal al preşedintelui Băsescu în cadrul Forumului Francofoniei, a declarat că, dacă Ciprul va primi avizul favorabil pentru a deveni ţară observatoare în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, < de la 1 ianuarie 2007 este posibil să se formeze un nucleu francofon de 14 ţări în sânul Europei >.
Domnul Preda a mai spus că încă nu există o estimare a costurilor pe care le implică organizarea Sommet-ului Francofoniei la Bucureşti, acestea neputând fi determinate decât după terminarea evenimentului.
Numărul jurnaliştilor prezenţi se ridică la 950, ne-a informat Cristian Preda, până în prezent existând 450 de acreditari pentru jurnalişti străini şi 500 pentru cei români.
Ieri după-amiază în cadrul sommet-ului s-a discutat pe marginea < Declaraţiei de la Bucureşti > privin tehnologiile informaţionale ale educaţiei, consacrarea francofoniei din punct de vedere politic şi ieşirea din criză a unor ţări francofone. Discuţiile vor fi reluate în cadrul conferinţei ministeriale în vederea ratificării.